@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » scau, 阿然, 入黎比d意見呀!

2007-9-26 14:33 aizlip
office 2007 home同pro有d咩分別呀?
我而家可以買1個5百幾蚊既pro自己用,或且9百蚊3個licence既home同老友share。

唔知點揀,比d意見我呀唔該?

2007-9-26 17:10 i553041
[quote]Originally posted by [i]aizlip[/i] at 2007-9-26 02:33 PM:
我而家可以買1個5百幾蚊既pro自己用,或且9百蚊3個licence既home同老友share。

唔知點揀,比d意見我呀唔該? [/quote]
Office 2007各個唔同o既版本,佢入面所包含的軟體會唔同,例如最最最常用的WORD,EXCEL,就一定走唔甩了,但如果你需要用得更加深入,你就要選購其他版本了!
你可以參考一下呢個LIST:
[img]http://aycu32.webshots.com/image/29471/2001761046940349457_rs.jpg[/img]

最主要係睇番你用Office o既用途,假設你要用Access處理資料庫,咁home版就唔o岩你用了!你要選購Pro版,同樣道理,你需要用Publisher出版一o的校刊之類o既刊物,Home版亦都唔o岩你用!

只要參考番個list,再諗下你自己需要用乜野Office軟體,你就會知道應該點樣選擇了!例如你用唔到Access,Publisher,Outlook,咁你無理由去選擇專業版架?

[ Last edited by i553041 on 2007-9-26 at 05:12 PM ]

2007-9-26 18:43 scau
[quote]Originally posted by [i]aizlip[/i] at 2007-9-26 02:33 PM:

唔知點揀,比d意見我呀唔該? [/quote]

以前我有朋友的教會大優惠, 盒裝的 OfficeXP 出售益人, 每套賣800元, 問我買唔買, 我梗係買啦, 而家你講的仲平, 500 元一套Pro, 比我訓街排隊都一定買 Pro 啦, 如果 Home 平均要 300 一個人, 但少了好多野就唔低了, 有時話唔得埋的, 你以為 Home 夠用, 但失驚無神要處理係 Home 版內冇的程式時都唔知點算好, 而且 500 係合情合理的, 一于去馬買 Por 啦!

2007-9-27 00:24 aizlip
我都係諗個pro好抵,我好想要,可惜只得1個。剛好有2個朋友又想買,又咁「橋」有個home問我地要唔要,所以.......一於買晒返黎先算啦.....哈哈:43:

唔該晒你地啦....:62:

2007-9-27 09:43 scau
[quote]Originally posted by [i]aizlip[/i] at 2007-9-27 12:24 AM:
我都係諗個pro好抵,我好想要,可惜只得1個。剛好有2個朋友又想買,又咁「橋」有個home問我地要唔要,所以.......一於買晒返黎先算啦.....哈哈:43:

唔該晒你地啦....:62: [/quote]

你直頭執到寶啦! 不過睇睇下 D 版本資料有 D 問題喎,
冇乜理由 Pro 版都冇 Outlook 的喎!

[img]http://photo5.yupoo.com/20070927/094617_749234216_cwrqzmqo.jpg[/img]

[img]http://photo5.yupoo.com/20070927/094618_813542262_dlfnrfwh.jpg[/img]

頁: [1]